MOR MEYVELER: ANTİOKSİDANLARLA DOLU LEZZETLİ VE ŞİFALI SEÇENEKLER

Doğanın büyülü bir armağanı olan mor meyveler, zengin içerikleriyle büyük ilgi topluyor. Bu çeşitli meyveler hem görsel açıdan çekici hem de lezzetli olmalarıyla tanınıyor. Mor meyvelerin gerçek gücü, onları diğer meyvelerden ayıran yüksek antioksidan içeriği de oluyor. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşan ve hücrelerimizi koruyan bileşikleri oluşturuyor. Bu nedenle, mor meyveler sağlık açısından büyük faydalar sunuyor. 

Mor meyveler vitamin, mineral ve lif bakımından da son derece zengin oluyorlar. Böylece hem lezzetli bir atıştırmalık olarak tüketilebiliyorlar hem de vücuda bir dizi sağlık katkısı sağlayabiliyorlar. Rehberimizde ise, size antioksidanlarla dolu ve şifalı özellikleriyle bilinen bazı mor meyveleri tanıtacağız. Hazırsanız eğer, mor meyvelerin büyülü dünyasına adım atalım ve bu lezzetli seçeneklerin sağlık potansiyelini keşfedelim!

MOR MEYVELER NELER?

Vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlar bakımından zengin olan mor meyveler adeta şifa saçıyor. Sayısız alternatifte mor meyve bulunduğu için herkes kendi damak zevkine uygun olanı tüketip vitamin alabiliyor. Mor renkteki bazı meyveler şunlar:

BÖĞÜRTLEN

Böğürtlen, çalı formunda yetişen bir meyve olarak mor meyveler arasında yer alıyor. Genelde siyah veya kırmızı renkte olan bu meyve küçücük boyuta sahip oluyor. İnce, dikenli dallara sahip olan böğürtlen, tatlı ve ekşi bir lezzete sahip. C vitamini, lif, antioksidanlar ve diğer besin maddeleri açısından zengin bir meyve. Çoğunlukla taze olarak tüketiliyor. Öte yandan reçel, marmelat, pasta veya dondurma gibi birçok farklı şekilde kullanılıyor. 

YABAN MERSİNİ

Mor meyveler arasında bulunan d, çalı formunda yetişen küçük, yuvarlak meyveleri ifade ediyor. Mavi-mor renkte olmanın yanı sıra, tatlı bir lezzete sahip oluyorlar. Yüksek antioksidan içeriği, C vitamini, lif ve diğer besin maddeleri ile biliniyorlar. Yaban mersini, taze olarak tüketilebildiği gibi kekler, tartlar, dondurmalar ve smoothie’ler gibi pek çok farklı yiyeceğin içinde de kullanılıyor.

ERİK

Erik de kırmızı meyveler kategorisine giriyor. Farklı çeşitleri mevcut olmakla beraber renkleri sarı, kırmızı veya mor oluyor. Erik, tatlı ve ekşi bir lezzete sahip bir meyve olarak sulu bir dokusu var. A vitamini, C vitamini, potasyum ve diğer besin maddeleri açısından zengin. Erikler de taze olarak tüketiliyor. İsteyenler tarafından reçel, komposto, meyve suyu veya turşu yapımında da kullanılıyor. 

İNCİR

İncir, incir ağacının meyvesi olarak mor renkte oluyor. İnce bir kabukla kaplı olan incir, içinde tatlı, yumuşak bir et barındırıyor. İncirler, doğal olarak yüksek lif içeriğiyle biliniyor.  Öte yandan potasyum, magnezyum, demir ve diğer besin maddeleri açısından da zengin. İncirler hem taze hem de kurutulmuş şekilde tüketiliyor. Atıştırmalık olarak veya çeşitli yemeklerde kullanılıyor.

EJDER MEYVESİ

Ejder meyvesi, tropikal bölgelerde yetişen egzotik bir meyve olarak mor meyveler kategorisine giriyor. Dış kabuğu pürüzsüz ve sarı renkli olmakla beraber İçinde tatlı ve aromatik bir et bulunuyor. Ejder meyvesi A vitamini, C vitamini, demir, kalsiyum ve diğer besin maddeleri açısından zengin. Böylece hem taze olarak tüketiliyor hem de kurutularak yeniyor. 

MOR ÜZÜM

Mor üzüm, koyu mor renkte olmakla beraber son derece tatlı bir lezzete sahip. Yaban mersini ve siyah üzüm gibi çeşitleri bulunuyor.

MOR ŞEFTALİ

mor meyveler kategorisinde yer alan mor şeftali, dış kabuğu mor renkte olan ve tatlı bir tada sahip olan meyve. Dış görünüşü farklı olduğu için bazen “siyah şeftali” olarak da adlandırılıyor.

MOR MEYVELERİN BESİN DEĞERLERİ

Mor meyveler besin değerleri bakımından son derece zengin oluyor. İçeriklerinde vitaminler, mineraller, lifler, karbonhidratlar epey fazla olduğundan adeta şifa dostu sayılıyorlar. Mor meyvelerin besin değerleri şöyle: 

  • Mor meyveler arasında bulunan böğürtlen 43 kalori, 1,4 protein, 9.6 karbonhidrat, 0.4 yağ, C vitamini, K vitamini, manganez ve antioksidanlar açısından zengin
  • Yaban mersini ise 57 kalori, 0.7 protein, 14 gram karbonhidrat, 2.4 gram lif, 0.3 gram yağ, C vitamini, K vitamini, demir ve antioksidanlar ile dolu
  • Erik 39 kalori, 0.8 gram karbonhidrat, 9.8 gram karbonhidrat, 1.8 lif, 0.2 gram yağ, C vitamini, A vitamini, potasyum ve lif içeriyor
  • İncir ise Kalorisi 74 kcal, Proteini 0.8 gram, Karbonhidratı 19 gram, Lifi 1.7 gram, Yağı 0.3 gram içeriyor. Bunun dışında potasyum, demir ve lif açısından son derece zengin bir meyve
  • Ejder meyvesi (Pitaya) kalori 60 kcal, protein 1 gram, karbonhidratı 14 gram, lifi 1 gram, yağı 0.4 gram, C vitamini, B vitaminleri, demir ve antioksidanları epey fazla 

Görüldüğü üzere mor meyveler pek çok bileşen açısından zengin oluyor. O nedenle düzenli ve doğru adette tüketilmesi tavsiye ediliyor. 

MOR MEYVELERİN FAYDALARI 

Mor meyveler, beslenmemizin önemli bir parçasını oluşturuyor. Sağlığı desteklemek için pek çok fayda sağlıyorlar. Mor renkteki meyveler, antosiyanin adı verilen bir pigment içeriyor. Bu pigment ise, meyvelerin mor renklerinden sorumlu oluyor. öte yandan bu meyveler pek çok sağlık faydası sunuyor. Mor meyvelerin bilinen faydaları arasında aşağıdakiler sayılıyor: 

ANTİOKSİDAN ETKİ

Mor meyveler, yüksek miktarda antioksidan içeriyor. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltıyor ve yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. Bununla beraber kanser, kalp hastalığı ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı oluyor. O nedenle düzenli şekilde mor meyve tüketilmesi tavsiye ediliyor. 

KALP SAĞLIĞI

Mor meyveler, kalp sağlığını destekleyen bir dizi besin içeriyor. Özellikle antosiyaninler, kan basıncını düşürebilir, kan damarlarını genişletebilir ve kolesterol seviyelerini düzenliyor. Bu durum ise kalp krizi ve diğer kardiyovasküler sorunların riskini azaltıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Mor meyvelerin bir diğer faydası ise bağışıklık sistemine oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler, mineraller ve fitokimyasallar içeriyor. C vitamini, antioksidan özellikleriyle bağışıklık sistemi fonksiyonunu desteklerken, diğer besin maddeleri de vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı oluyor. O sebeple yediden yetmişe herkesin düzenli olarak mor meyve tüketmesi gerekiyor. 

ANTİ-ENFLAMATUAR ETKİ

Bazı mor meyveler, anti enflamatuar özelliklere sahip olan fitokimyasallar içeriyor. Düzenli tüketildiğinde vücuda olumlu etkilerde bulunuyor. 

SİNDİRİM SAĞLIĞI

Mor meyveler, lif bakımından zengin olduğundan düzenli olarak tüketildiğinde pek çok fayda sağlıyor. Lif, sindirim sistemi sağlığını destekliyor, bağırsak hareketliliğini düzenliyor ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını önlüyor. Bunun yanı sıra sindirimi yavaşlatarak daha uzun süre tok hissetmemizi sağlıyor.

GÖZ SAĞLIĞI

Mor meyvelerde bulunan antioksidanlar, göz sağlığını koruyor. Özellikle lutein ve zeaksantin, yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini azaltıyor. Bunun dışında da gözlerin UV ışınlarına karşı korunmasına yardımcı oluyor.

KİLO KONTROLÜ

Mor meyveler kilo kontrolü konusunda da birçok fayda sağlıyor. Mor meyveler, düşük kalorili ve yüksek lif içeriğine sahip. Bu durum ise kilo kontrolünü destekliyor. Lif, tokluk hissini artırırken, düşük kalori içeriği sayesinde sağlıklı bir şekilde kilo vermemizi veya kilomuzu korumamızı sağlıyor. O nedenle diyette olan insanlara mor meyvelerden tüketmeleri tavsiye ediliyor.